Wat kan ik besparen met een warmtepomp?

Buitenunit lucht/water warmtepomp

Nu we het steeds weer hebben over duurzame technieken, zijn warmtepompen niet meer weg te denken uit het huidige bouw- en renovatieklimaat. Een belangrijk argument om zuinig met energie om te springen is natuurlijk het behoud van onze planeet. Maar met de dure energiekosten, denken we logischerwijs ook  aan onze portemonnee.

Wanneer heb je de investering in een warmtepomp terugverdiend? Hoeveel kan je met andere woorden besparen met een warmtepomp? We voorzien je hier graag van tekst en uitleg.

Wat is een warmtepomp?

Waarom wordt er nu zo veel ophef gemaakt rond warmtepompen ? Wel, een warmtepomp is een duurzaam en zuinig systeem om energie mee te produceren. Die energie wordt namelijk uit natuurlijke bronnen gehaald :  lucht, grondwater of de aardbodem. Vervolgens wordt dit via een compressor in warmte omgezet. Om die compressor aan te drijven, heb je enkel wat elektriciteit nodig. Die kan komen van het net of via zonnepanelen.

Welke warmtepomp bij je past, hangt van je voorkeur en de omstandigheden af. Een lucht/water warmtepomp is in de meeste situaties eenvoudig te plaatsen. Dit type warmtepomp onttrekt via een buitenunit energie aan de buitenlucht. De omgezette warmte wordt vervolgens naar je centrale verwarming of sanitair gevoerd.  Een geothermische (ofwel : bodem/water) warmtepomp onttrekt energie aan de aardbodem en vereist dus meer installatiewerk. Met deze warmtepomp ben je echter helemaal future-proof : ze haalt het hoogste rendement. Benieuwd naar de voor- en nadelen van een warmtepomp ? Lees er meer over of neem contact op.

Wat kost een warmtepomp?

Wat nu met de kost van een warmtepomp ? De prijzen van warmtepompen zijn erg uiteenlopend. Gezien een lucht/water warmtepomp veruit het eenvoudigst te plaatsen is, is deze in de meeste gevallen de voordeligste keuze. Voor een beperkte investering kan je dus een relatief hoog rendement bekomen. Dit type warmtepomp wordt vaak aangeraden in geval van renovaties. De aankoopprijs ligt gewoonlijk tussen de 8.000 en 12.000 euro.

Opteert u voor een geothermische warmtepomp, dan zijn er ondergrondse leidingen en bijgevolg grondboringen nodig. Het hogere prijskaartje ligt dus voornamelijk aan de installatiekost die hiermee gepaard gaat. Een geothermische warmtepomp is echter een prima investering, want hiermee bekom je een buitengewoon hoog rendement. Dit type wordt dan ook het vaakst aangeraden bij nieuwbouw of totaalrenovatie. De aankoopprijs hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het gewenste vermogen, en kan variëren van 12.000 tot 16.000 euro.

HAAL DUURZAME ENERGIE IN HUIS!

Productkennis, kwaliteit en service zijn onze troeven, klantentevredenheid onze missie !

Besparen met een warmtepomp

Wat kan je nu concreet gaan besparen als je een warmtepomp in huis haalt ? Zoals hier verteld, halen warmtepompen hun energie uit natuurlijke bronnen zoals de lucht of de bodem. Die energie krijgen we gratis voor niets van Moeder Natuur. De enige vaste kost waarmee je rekening dient te houden, is de elektriciteit die verbruikt wordt voor de werking van de compressor. Een daar zit ‘m nu het wonder van de warmtepomp : dat verbruik is erg laag.

Het elektriciteitsverbruik hangt af van een aantal factoren. Wat wel een vereiste is voor alle types, is een goede isolatie zodat de warmtepomp optimaal rendeert. Standaard ligt het verbruik bij een warmtepomp tussen de 2600 en 3000 kWh per jaar.  Dat wil zeggen dat de totale jaarlijkse stroomkost voor een warmtepomp slechts 800 à 900 euro bedraagt. Wil je nog efficiënter te werk gaan ? Dan kan je een warmtepomp ook combineren met zonnepanelen. Zo heb je een superzuinig systeem met minimaal verbruik.

Nog meer goed nieuws? Bij de aanschaf van een warmtepomp heeft u in Vlaanderen recht op een premie. Dit verloop via Fluvius, de netbeheerder. Benieuwd hoeveel jij kan besparen met een warmtepomp ? Vraag vrijblijvend info, wij helpen je graag verder met de realisatie van al je woondromen.

Gerelateerd nieuws

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2022?

Zijn zonnepanelen nog rendabel? Ook in 2022 hebben ze heel wat voordelen: ze zijn ongevoelig aan prijsstijgingen op de elektriciteitsmarkt en onderhoudsarm.

Kan in elk huis een warmtepomp?

Je woning verwarmen op een duurzame manier? Dat kan met een warmtepomp. Maar kan in elk huis een warmtepomp? We geven je hier graag het antwoord.