Kan in elk huis een warmtepomp?

Je woning verwarmen op een duurzame manier? Met een warmtepomp haal je energie uit natuurlijke bronnen, gratis en voor niets. Een warmtepomp is dus niet alleen een ecologisch, maar ook zuinig systeem om zelf energie te produceren. Maar kan in elk huis een warmtepomp?

Welke warmtepompen kiezen?

Welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis, hangt af van verschillende factoren en omstandigheden. Er zijn drie natuurlijke bronnen waaruit de nodige energie gehaald kan worden: lucht, grondwater en aardbodem. Laat ons eerst even overlopen welke soorten warmtepompen er op de markt zijn.

Met een lucht/water warmtepomp haal je energie uit de lucht. Dat gebeurt via een unit die je eenvoudigweg buitenshuis kan plaatsen. Geen grote werken of dure installatiekosten: de buitenunit heeft enkel wat stroom nodig. Zo kan de compressor de energie omzetten in warme lucht (‘s winters) of koele lucht (‘s zomers). Bij een hybride lucht/water warmtepomp, wordt de warmtepomp aan een cv-ketel aangesloten. Deze laatste voorziet je van warm water en wordt extra ingeschakeld indien het erg koud is. Een volledig elektrisch systeem werkt volledig zelfstandig en verschaft zowel verwarming als warmwatervoorziening.

Met een bodem/water (ook wel: geothermische) warmtepomp haal je energie uit de aardbodem. Dit is iets omslachtiger, want hiervoor zijn grondboringen nodig. De werking blijft echter gelijkaardig: er wordt energie onttrokken aan het aardoppervlak en door middel van een compressor omgezet in warmte. Deze geothermische energie kan op twee manieren worden ingewonnen: ofwel horizontaal met collectoren, ofwel verticaal met sondes. Een geothermische warmtepomp is duurder, maar ook erg efficiënt en behaalt het hoogste rendement.

HAAL DUURZAME ENERGIE IN HUIS!

Productkennis, kwaliteit en service zijn onze troeven, klantentevredenheid onze missie !
Vanneste technieken

Welke warmtepomp in een oud huis?

Om een warmtepomp optimaal te laten renderen, dient een huis goed geïsoleerd te zijn. Wanneer dit niet het geval is, is de warmtepomp vaak niet voldoende om de woning comfortabel te verwarmen.  Bij oude huizen is een perfecte isolatie vaak niet haalbaar of toch niet altijd even evident. Nochtans kan ook in een oude woning, mits een aantal kleine aanpassingen, een warmtepomp  geplaatst worden.

Welk type warmtepomp is het meest geschikt in een oud huis? Wel, in de meeste gevallen is het best om te kiezen voor een hybride systeem. Bij deze installatie wordt de lucht-water warmtepomp op de (bestaande) cv-ketel aangesloten. Die twee werken dan samen om je woning optimaal te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Op die manier heb je de voordelen van beide systemen: een groene en zuinige warmtevoorziening, met de zekerheid van voldoende verwarming tijdens koude winters. Het hybride systeem wordt gewoon op de bestaande leidingen aangesloten en zal je gasverbruik drastisch doen dalen.

 

Dankzij de beschikbare premies die via netbeheerder Fluvius kunnen aangevraagd worden, is de terugverdientijd van zo’n hybride warmtepomp erg kort. Een win-winsituatie voor de planeet én je portemonnee! Benieuwd hoeveel jij kan besparen met een warmtepomp ? Vraag vrijblijvend info, wij helpen je graag verder met de realisatie van al je woondromen.

Gerelateerd nieuws

Wat kan ik besparen met een warmtepomp?

Energie sparen voor onze planeet, daar wordt iedereen beter van. Maar wat met onze portemonnee ? Ontdek hier wat je kan besparen met een warmtepomp in huis.