Zomeractie: Reserveer nu reeds de installatie van jouw airco én wees de hitte voor!

Ventilatiesystemen

Ventilatietypes

Waarom ventileren?

Ventilatie is een belangrijk en essentiële techniek die ervoor zorgt dat het binnenklimaat in je woning optimaal blijft. Doordat we leven, koken, ademen en verwarmen in onze woning, wordt de lucht in die woning vervuild. Het is belangrijk om die ‘vuile’ lucht regelmatig te vervangen door schone lucht. Dit kan met de juiste ventilatiesystemen.

In lang vervlogen tijden was er van de ventilatie van woningen geen sprake. Er gebeurde een natuurlijke ventilatie doordat mensen hun ramen en deuren open zetten. Lucht kon eigenlijk altijd vrij circuleren doorheen de kieren en spleten die aanwezig waren in deze oude woningen.

Vandaag de dag isoleren we onze huizen zodanig goed dat de meeste kiertjes afgesloten zijn. Sinds 2021 is ‘luchtdicht bouwen’ de norm. Natuurlijke ventilatie komt hierbij in het gedrang en we moeten op zoek gaan naar actieve methodes om onze woning te ventileren.

Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen.

Doe je prijsaanvraag voor ventilatie
Ventilatie C

Wat is ventilatie C?

Het basisprincipe van C-ventilatie werkt hetzelfde als bij natuurlijke verluchting. Verse lucht wordt aangevoerd via roosters in de ramen en vochtige lucht wordt afgevoerd via een ventilatie unit.

De voordelen van Ventilatie C zijn:

  • De aankoopprijs,  de unit zelf  zal goedkoper zijn dan de unit van een systeem D omdat er maar 1 ventilator in het toestel zit. De gemiddelde prijs zal tussen de 4000 en 5000 EUR bedragen

De nadelen van Ventilatie C zijn:

  • De luchtkwaliteit, de binnenkomende lucht wordt niet gefilterd waardoor je last kan krijgen van Pollen en vervuiling.
  • Warmteverlies, de binnenkomende lucht wordt niet verwarmd en zal ervoor zorgen dat je verwarmingssysteem meer energie zal verbruiken.
  • Tocht, bij winderig weer krijg je al snel een onaangenaam tochtgevoel.

Vandaag de dag kiezen we liever voor een ventilatie D omdat deze efficiënter is.

Doe je prijsaanvraag voor ventilatie
Ventialtie D

Wat is ventilatie D?

Bij ventilatie D gebeurt alle verluchting in de woning op mechanische wijze. Vooral bij nieuwe woningen die vrijwel luchtdicht gebouwd worden, is dit type verluchting de meest efficiënte. Dit systeem is bovendien ook makkelijker om tot in het kleinste detail te reguleren naar eigen wens. Op die manier kan je het binnenklimaat van de woning perfect reguleren.

Ook het basisprincipe van dit type verluchting ziet er hetzelfde uit als bij een natuurlijke verluchting. Droge en propere lucht wordt aangevoerd van buitenaf. Vochtige en vuile lucht wordt afgevoerd.

Warmtewisselaar principe

Voordelen van ventilatie D

Deze manier van verluchten biedt natuurlijk ook een heleboel voordelen. Doordat er wat meer componenten, ventilatiekanalen en ventielen nodig zijn, leent deze manier van verluchten zich beter bij nieuwbouwwoningen die erg goed geïsoleerd zijn.

  • Energie-efficiënt: het hele systeem is uitgebalanceerd voor een perfect binnenklimaat. Doordat het klimaat de hele tijd op peil wordt gehouden, moeten er nooit grote wijzigingen gebeuren om het klimaat te optimaliseren.
  • Perfect te reguleren: zowel de aanvoer als de afvoer wordt gecontroleerd bij ventilatie D. Daardoor is het makkelijk om het binnenklimaat en de binnentemperatuur perfect te regelen.
  • Ideaal voor nieuwbouwwoningen: gezien de vele ventilatiekanalen die nodig zijn, zorg je er best voor dat alle aspecten al bij de planning aanwezig zijn.
  • Optimaal binnenklimaat: ventilatie D is de beste manier om een optimaal binnenklimaat te realiseren.
koppel goed geventileerde ruimte

Het Vanneste team zorgt voor een compleet ventilatiesysteem

Vanneste is gespecialiseerd in de optimalisatie van het binnenklimaat van woningen. We implementeren vrijwel altijd ventilatie D omdat deze techniek de meest efficiënte is.

Onze installaties zijn compleet afgewerkt. Dat betekent dat alle aspecten van de ventilatie tot in de puntjes worden uitgewerkt. Ook de ventilatiekanalen en ventielen worden geïnstalleerd.

 

Doe je prijsaanvraag voor ventilatie

HAAL DUURZAME ENERGIE IN HUIS!

Vraag een offerte aan via onze website en geniet binnen de kortste keren van een lagere energiefactuur!