Veelgestelde vragen

Ventilatiesystemen

 • Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

  Er bestaan 4 soorten ventilatiesystemen. De werking, voor- en nadelen van elk systeem vind je op deze pagina.

Sanitaire installaties

 • Hoe werkt een zonneboiler?

  Een zonneboiler is een voordelige en duurzame manier om je woning van warm water te voorzien.

  Met een lucht/water en een geothermische warmtepomp heb je hier geen nood aan. Maar heb je nog een gasketel of een lucht/lucht warmtepomp? Dan kan dit jouw duurzame manier van water verwarmen worden.

  Het werkt als volgt: het water warmt rechtstreeks op door de straling van de zon. Een standaard zonneboiler bestaat uit een installatie van zonnecollectoren. Een andere naam hiervoor is thermische zonnepanelen.

 • Heb ik recht op een premie voor mijn sanitaire installatie?

  Je hebt recht op een premie voor een sanitaire installatie als jouw gebouw minstens 15 jaar oud is. Lees meer over de details van de premie.

Batterijen

 • Wat met een batterij als ik later een elektrische wagen koop?

  Als je nu een thuisbatterij laat installeren en later een elektrische wagen koopt, kan je de batterij gebruiken om de elektrische wagen op te laden. Dit kan je helpen om jouw elektriciteitsrekening te verlagen. Eveneens zal jouw energieverbruik bestaan uit zelf opgewekte groene energie.

  Een thuisbatterij kan overdag worden opgeladen met zonne-energie en vervolgens ’s nachts worden gebruikt om jouw elektrische auto op te laden. Dit kan jou helpen om optimaal gebruik te maken van jouw zonne-energiesysteem. Waarmee je jouw energiekosten te verlagen.

  Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de thuisbatterij groot genoeg is om jouw energiebehoeften te dekken. Het opladen van een elektrische wagen kan veel energie kosten. Dit zal toenemen als je regelmatig lange afstanden aflegt. Je wilt er dus zeker van zijn dat jouw batterij groot genoeg is om voldoende energie op te slaan om de auto op te laden.

 • Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

  Voor de thuisbatterij werken we samen met Pylontech. Dat is een bekende fabrikant van thuisbatterijen. De levensduur van een Pylontech thuisbatterij kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het model van de batterij, het gebruikspatroon, de omgevingsomstandigheden en het onderhoud.

  Over het algemeen biedt Pylontech een garantie van 10 jaar op hun thuisbatterijen. Dit betekent dat de batterij gedurende die periode ten minste 80% van zijn oorspronkelijke capaciteit moet behouden. Het is echter mogelijk dat de batterij langer meegaat dan de garantieperiode. Uiteindelijk hangt alles af van hoe goed deze wordt onderhouden en gebruikt.

 • Waar plaats ik best mijn thuisbatterij?

  Een doorsnee installatie wordt in 1 dag geplaatst.

  Over het algemeen wordt de garage of een aparte kamer met voldoende ventilatie en beveiliging als de beste locatie voor een thuisbatterij beschouwd. Hierdoor kan de batterij veilig worden geïnstalleerd en blijft deze uit het zicht. Bovendien is de garage vaak al verbonden met het elektriciteitsnet, waardoor de installatie eenvoudiger wordt.

  Bij het kiezen van de locatie voor uw thuisbatterij zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden, zoals:

  1. Veiligheid: Een thuisbatterij kan potentieel (kans is klein) gevaarlijke stoffen bevatten en moet daarom op een veilige plaats worden geïnstalleerd. Het is raadzaam om de batterij te plaatsen in een ruimte met voldoende ventilatie zodat er geen gevaar kan ontstaan.
  2. Beschikbare ruimte: De grootte van de thuisbatterij en de ruimte die nodig is om deze te installeren kunnen van invloed zijn op de locatiekeuze. Het is belangrijk om voldoende ruimte te hebben voor de batterij en eventuele benodigde accessoires, zoals omvormers.
  3. Afstand tot het elektriciteitsnet: De thuisbatterij moet op een geschikte afstand worden geplaatst van het elektriciteitsnet. Dit is belangrijk om de veiligheid van de installatie te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de batterij correct kan worden aangesloten.
  4. Temperatuur: Thuisbatterijen presteren het best bij een constante temperatuur. Het is belangrijk om de batterij niet bloot te stellen aan extreme temperaturen of temperatuurschommelingen, die de prestaties kunnen beïnvloeden.
 • Verlies ik mijn groene stroomcertificaten als ik een batterij plaats?

  Nee, je verliest jouw groene stroomcertificaten niet als je een batterij plaatst. In België kan je nog steeds groene stroomcertificaten ontvangen voor de energie die jouw zonnepanelen produceren, zelfs als je een thuisbatterij installeert om de overtollige energie op te slaan. Dit geldt wel enkel als jouw zonnepanelen uiterlijk op 16 juli 2021 in dienst werden genomen.

  Voor verdere informatie of om te controleren of je in aanmerking komt klik hier.

 • Thuisbatterij de oplossing bij het capaciteitstarief?

  Ja zeker!

  Een thuisbatterij kan een oplossing bieden voor het capaciteitstarief, maar het hangt af van de specifieke omstandigheden van uw huishouden en energieverbruik.

  Het capaciteitstarief is gebaseerd op de hoogste pieken in het elektriciteitsverbruik gedurende een bepaalde periode. Als uw huishouden regelmatig hoge pieken in het elektriciteitsverbruik heeft, kan een thuisbatterij helpen om deze pieken te verminderen en zo uw energierekening te verlagen.

 • Kan ik met een batterij volledig netonafhankelijk worden?

  Het is mogelijk om volledig netonafhankelijk te worden met behulp van een batterij, maar het hangt af van verschillende factoren.

  Ten eerste moet je rekening houden met het energieverbruik van jouw huis of gebouw. Om volledig onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet, moet je ervoor zorgen dat de batterij voldoende energie kan leveren om aan jouw energiebehoeften te voldoen. Dit betekent dat je een batterij nodig hebt met voldoende capaciteit om jouw apparaten en apparatuur gedurende een bepaalde periode van stroom te voorzien.

  Ten tweede moet je rekening houden met de beschikbaarheid van zonne-energie om de batterij op te laden. Als je volledig netonafhankelijk wilt worden, moet je voldoende hernieuwbare energiebronnen hebben om jouw batterij op te laden. Dit kan door middel van zonne-energie, maar dan heb je voldoende zonnepanelen nodig om jouw huis en batterij van stroom te voorzien.

 • Is een batterij veilig?

  Over het algemeen zijn thuisbatterijen veilig, zeker als je ze door ons correct laten installeren en onderhouden.

 • Ik heb een analoge meter, is een thuisbatterij interessant voor mij?

  Of een thuisbatterij met een analoge meter interessant is voor jou hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan jouw energieverbruik, de tarieven die je betaalt voor energie en de beschikbaarheid van netstroom. Het feit dat je een analoge meter hebt, hoeft op zichzelf geen belemmering te zijn voor het installeren van een thuisbatterij.

  Als we kijken naar de combinatie van een thuisbatterij met een analoge meter, kan het interessant zijn tijdens de piekuren. Op die momenten verbruik je veel elektriciteit terwijl de energieprijs hoog is. Met een thuisbatterij vang je deze piekuren namelijk op.  Je kan hem opladen wanneer de energieprijs laag is en de opgeslagen energie gebruiken wanneer de prijs hoog is. Dit kan je helpen om je energierekening te verlagen.

  Een andere reden om een thuisbatterij te overwegen is als je regelmatig last hebt van stroomstoringen. Met een thuisbatterij heb je in dat geval altijd een backup van stroom beschikbaar.

Warmtepompen

 • Welke soorten warmtepompen zijn er?

  Warmtepompen bestaan er in alle vormen, maten en soorten. We kunnen ze gaan indelen in 3 soorten:

  • Lucht/Lucht
  • Lucht/Water
  • Bodem/Water of Geothermie

  Wij hebben een ruime ervaring met het plaatsen van verschillende soorten warmtepompen.

  Welke soort het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van jouw wensen en beschikbaar budget. Er is altijd een warmtepomp die bij je past! Op deze pagina vind je een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende soorten warmtepompen.

 • Kan een warmtepomp samenwerken met zonnepanelen?

  Zonnepanelen zijn de ideale toevoeging aan jouw woning na het plaatsen van een warmtepomp. Om zo jouw woning zelfvoorzienend en nog milieuvriendelijker te maken. Dankzij zonnepanelen zal je de maandelijkse elektriciteitskosten zien dalen en bovendien zal jouw woning in waarde stijgen.

  Zonnepanelen vangen de beperkte elektriciteit dat een warmtepomp verbruikt op door middel van groene energie. Let er wel op dat een warmtepomp voornamelijk actief is tijdens de ochtend en de avond door onze levenswijze en de buitentemperaturen. Tijdens die momenten is er weinig tot geen opbrengst van de zonnepanelen met een digitale meter. Indien je toch jouw woning volledig onafhankelijk zou willen maken, denk dan zeker aan een thuisbatterij.

  Onze gespecialiseerde techniekers voorzien jouw woning van zonnepanelen in één dag tijd.

 • Kan een warmtepomp ook sanitair warm water maken?

  Ja zeker!

  Een warmtepomp kan ook zonder problemen sanitair warm water aanmaken. Let wel, dit gaat enkel over een lucht/water en bodem/water warmtepomp. De warmtepomp kan water aanmaken tot 55°. Ruim voldoende voor een warm bad of een hete douche. Met een lucht/lucht warmtepomp, ook wel airco genoemd, kan je geen sanitair water gaan verwarmen. Indien je in dit geval toch sanitair warm water wilt dan is een zonneboiler interessant. Wil je meer info over deze vraag? Klik dan zeker door.

 • Hoe werkt een warmtepomp?

  De werking van de warmtepomp in jouw woonst is relatief eenvoudig toe te lichten. Het principe is simpel. Een warmtepomp wordt weleens vergeleken met een omgekeerde koelkast. Stel dat je een flesje melk in jouw ijskast plaatst: je wilt uiteraard dat dit lekker fris blijft, niet? Wel, de verdamper van jouw ijskast onttrekt alle warmte rondom het flesje, wat maakt dat jouw melk de gewenste, koele temperatuur zal krijgen. Deze warmte zal verder de ijskast verlaten via het rasterwerk – of condensor – achteraan de koelkast, waarbij het geheel wordt aangedreven door een compressor.

  Tot daar het verhaal van de ijskast. In het geval van jouw warmtepomp is er – in plaats van het flesje melk – een warmtebron verbonden aan de verdamper, waaraan de warmte wordt afgegeven. Bij jou thuis kan dit bijvoorbeeld de vloerverwarming zijn. Je ziet: eenvoudiger kan de werking van een warmtepomp niet zijn!

  Bekijk ook zeker het verschil tussen onze soorten warmtepompen.

 • Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?

  Een warmtepomp is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. Er zijn dus weinig tot geen bijkomende kosten na aanschaf. Een jaarlijkse keuring zoals dat wel moet bij een gasgestookte condensatieketel, is overbodig.  Wij zorgen wel voor de nodige nazorg zodat jouw warmtepomp het rendement blijft halen dat je initieel voor ogen had.

  Toch een dringende interventie nodig?

 • Ga ik met een warmtepomp energie besparen?

  Het is zeker mogelijk om energie te besparen met een warmtepomp. Dit zal een besparing opleveren op de energierekening, vooral als de warmtepomp efficiënt is en goed wordt ingezet op basis van jouw noden.

  Wel is het belangrijk om te weten dat de initiële investering voor een warmtepomp hoger kan zijn dan voor een traditioneel verwarmingssysteem, en dat het gebruik ervan afhankelijk is van factoren zoals de isolatie van het gebouw.

Zonnepanelen

 • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Je vraagt je af of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Wel, de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Er zijn echter 2 factoren waar je rekening moet mee houden om een performante installatie te hebben.

  Orientatie

  De orientatie van jouw dak is een belangrijke factor, bij een noord gerichte installatie zakt de opbrengst al snel onder de 50% van de mogelijke opbrengst.

  Dakbedekking

  Wij plaatsen geen panelen wanneer jouw dak uit zink of riet bestaat. Indien jouw dak asbest bevat plaatsen wij evenmin. Bij leien of tegelpannen wordt de situatie ter plaatse ingeschat.

 • Is een laadpaal aan huis voordelig?

  Een laadpaal aan huis kan zeker voordeliger uitkomen, bovendien hoef je geen extra kilometers af te leggen of jouw traject aan te passen om te gaan laden. Het is gemakkelijk, sneller dan via een stopcontact en je wagen staat dicht bij de duur met steeds een volle accu.

  Toch is het aanbevolen om jouw huis dan te voorzien van zonnepanelen mocht je dit nog niet hebben. Als je dan jouw wagen overdag kan opladen met behulp van zelf opgewekte groene energie, zal jou dat goedkoper uitkomen en ben je zeker dat je met jouw groene wagen ook effectief op groene stroom rijdt.

 • In welke richting plaats ik best mijn zonnepanelen?

  Het hoogste rendement zal je behalen als jouw installatie zuid gericht is en een hellingshoek tussen 30° en 35° heeft. Of dit in jouw geval het interessantst is hangt af van verschillende factoren. Jouw verbruikspatroon, jouw teller en de aanwezigheid van een batterij zal bepalend zijn. Wil je jouw situatie bespreken? Neem dan contact op met onze adviseurs.

 • Hoelang duurt het om zonnepanelen te plaatsen?

  Het duurt 1 dag om een volledige installatie te plaatsen. Onze experts weten alles over het plaatsen van zonnepanelen en nog zo veel meer.

 • Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

  Mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt, geldt een vrijstelling van de vergunningsplicht. Een vergunning voor zonnepanelen is dan niet nodig. Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden. De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

  Voldoet uw ingreep niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning voor zonnepanelen verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.

  Vrijstellingsvoorwaarden:

  • op een plat dak mits de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komt.
  • op een hellend dak mits de panelen geïntegreerd worden in het hellende dakvlak. Onder zonnepanelen geïntegreerd in het hellende dakvlak wordt verstaan
  Bron: Omgevingsloket
 • Dekken zonnepanelen al mijn energiekosten?

  Nu de terugdraaiende tellers langzaam maar zeker verdwijnen, is het enkel met zonnepanelen niet meer mogelijk om al jouw energiekosten te dekken. Want de digitale teller zorgt er voor dat de energie die opgewekt wordt, idealiter direct verbruikt wordt. Alle ongebruikte energie plaats je terug op het net tegen een vergoeding die meestal lager is dan de vergoeding die je betaalt om energie van het net te halen.

  Gemiddeld rekent men met een zelfconsumptie van 30 tot 35%. Deze kan je wel vergroten door een batterij te plaatsen.