Warmtepompen

Future pakket

Hoe werkt een warmtepomp?

We kunnen er niet meer omheen: duurzaam wonen en hernieuwbare energie worden steeds belangrijker. Zowel voor onze planeet als voor onze portemonnee is een warmtepomp een prima investering. Maar hoe werkt zo’n warmtepomp precies?

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals de lucht, het grondwater of de bodem en transporteert die vervolgens via een koelvloeistof naar de woning. De koelvloeistof circuleert vervolgens door een verdamperbatterij en wordt omgezet naar een gas. Dat gas gaat dan weer naar een compressor die de damp samenperst en zo de temperatuur verhoogt, de condensor zet dat gas vervolgens om in warmte-energie die gebruikt kan worden in de woning. Sommige warmtepompen zijn ook in staat de woning te koelen, dat doen ze door de cyclus om te draaien. Dit maakt het mogelijk om het hele jaar door te genieten van een comfortabel binnenklimaat, zowel bij hoge als lage buitentemperaturen!

Doe je prijsaanvraag voor een warmtepomp
lucht lucht warmtepomp

Soorten warmtepompen

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht. De opgewarmde lucht wordt via een buitenunit in de woning geblazen. Dit type systeem is ideaal voor kleinere renovaties en kan ook functioneren als aircosysteem. Het is een snelle en gemakkelijke oplossing voor het verbeteren van je binnenklimaat.

lucht water warmtepomp

Soorten warmtepompen

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt eveneens warmte aan de lucht. Het verschil is dat de opgewekte warmte via een watercircuit naar de centrale verwarming wordt geleid. Via een binnenunit staat de warmtepomp in verbinding met de radiatoren of vloerverwarming. Dit type warmtepomp kan ook sanitair water verwarmen wat het een ideale keuze maakt bij grondige renovatie of nieuwbouwwoningen.

grond water warmtepomp

Soorten warmtepompen

Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt energie uit de aardbodem via ondergrondse leidingen en grondboringen. Hoewel de installatiekosten hoger zijn, biedt dit type systeem een buitengewoon hoog rendement en is het zeer energie-efficiënt. Dit maakt het perfect voor totaalrenovaties of nieuwbouwwoningen, die vaak zeer goed geïsoleerd zijn.

domotica

De voordelen van een warmtepomp

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een warmtepomp, zowel bij renovaties als nieuwbouwwoningen:

  • Energie-efficiënt: De energie die een warmtepomp haalt uit de lucht of de aardbodem is gratis, de enige kost is voor het gebruik van de warmtepomp is de elektriciteit die nodig is voor de werking van de compressor. Het verbruik van een warmtepomp ligt echter laag.
  • Hoog rendement: Afhankelijk van het type warmtepomp behaal je een rendement van wel 400% tot 600%. Dit betekent dat je veel meer energie opwekt dan je verbruikt, waardoor je op lange termijn bespaart op je energiekosten.
  • Duurzaam: Door gebruik te maken van een warmtepomp draag je bij aan een groene energievoorziening en verminder je je CO²-uitstoot, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
  • Onderhoudsarm: Warmtepompen zijn onderhoudsarm en gaan lang mee, waardoor er nauwelijks extra kosten zijn na de aanschaf.
  • Subsidies: Dankzij subsidies zoals de Mijn VerbouwPremie kun je de aankoopkosten van je warmtepomp verlagen. Dit maakt de investering nog voordeliger.

Het Vanneste team zorgt voor de geschikte warmtepomp

Plan je een verbouwing of totaalrenovatie? Of kijk je uit naar de bouw van je nieuwe woning? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze voor een energie-efficiënt systeem. Onze experts bieden persoonlijk advies over de verschillende warmtepompopties zodat jij met een geïnformeerde keuze kan maken voor jouw nieuwe woning. 

Wij zorgen voor de complete installatie en bieden een uitstekende service om ervoor te zorgen dat je altijd kunt profiteren van een optimaal binnenklimaat en een efficiënt energiebeheer.

Neem contact op

HAAL DUURZAME ENERGIE IN HUIS!

Vraag een offerte aan via onze website en geniet binnen de kortste keren van een lagere energiefactuur!