Warmtepompen

Future pakket

Hoe werkt een warmtepomp?

Duurzaam wonen en hernieuwbare energie, we kunnen er niet meer omheen. Voor onze planeet én voor onze portemonnee is een warmtepomp een prima investering. Maar hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen: lucht, grondwater of de aardbodem. Dat gebeurt aan de hand van een koelvloeistof, die bij lage temperaturen het kookpunt bereikt en begint te verdampen. Via een compressor wordt deze damp samengeperst en in warmte-energie omgezet. Sommige warmtepompen kunnen ook koelen, door eenvoudigweg de cyclus om te draaien.

Doe je prijsaanvraag voor een warmtepomp
lucht lucht warmtepomp

Soorten warmtepompen

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp haalt, zoals de naam doet vermoeden, warmte uit de omgevingslucht. Dat gebeurt via een buitenunit. De opgewarmde lucht wordt vervolgens in de woning geblazen via een  binnenunit (een of meerdere convectoren). Dit type warmtepomp kan ook gebruikt worden als aircosysteem, wanneer we dit proces gewoon omdraaien. Ze is gemakkelijk te installeren en daarom ook geschikt bij kleinere renovaties.

lucht water warmtepomp

Soorten warmtepompen

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp onttrekt eveneens warmte aan de lucht. Het verschil is dat die warmte via een watercircuit naar je centrale verwarming gevoerd wordt. Via een binnenunit staat de warmtepomp dus in verbinding met radiatoren of vloerverwarming. Met dit type warmtepomp kan je ook sanitair water verwarmen. Bij nieuwbouw of grondige renovatie is dit een uitstekende keuze.

grond water warmtepomp

Soorten warmtepompen

Bodem/water warmtepomp

Een bodem/water of geothermische warmtepomp onttrekt energie aan de aardbodem. Voor dit type warmtepomp zijn er ondergrondse leidingen en dus grondboringen nodig. Deze installatiekost zorgt dus voor een hoger prijskaartje. Een geothermische warmtepomp is echter een uitstekende investering, want hiermee behaal je een buitengewoon hoog rendement. De voorwaarde voor een optimaal rendement is wel een goede isolatie. Daarom raden we dit type aan bij totaalrenovaties of nieuwbouw.

domotica

De voordelen van een warmtepomp

Er zijn heel wat voordelen aan een warmtepomp, zowel bij renovaties als nieuwbouw. We zetten ze hier op een rijtje.

  • Een warmtepomp is zuinig. De energie die een warmtepomp onttrekt aan de lucht of aardbodem, krijgen we gratis voor niets van Moeder Natuur. De enige vaste kost waarmee je rekening moet houden, is de elektriciteit die wordt gebruikt voor de werking van de compressor. En dat verbruik is erg laag.
  • Een warmtepomp haalt een bijzonder hoog rendement. Afhankelijk van het type, behaal je een rendement van 400 tot 600%. Bekijk wat je kan besparen met een warmtepomp.
  • Haal je een warmtepomp in huis, dan draag je je steentje bij voor een betere toekomst. Je maakt immers gebruik van groene energie en vermindert de CO²-uitstoot.
  • Een warmtepomp is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. Er zijn dus weinig tot geen bijkomende kosten na aanschaf.
  • Dankzij subsidies kan je de aankoopkost verlagen. Zo is er in Vlaanderen Mijn VerbouwPremie voor al wie investeert in woningkwaliteit en energie-efficiëntie.

Het Vanneste team zorgt voor de geschikte warmtepomp

Plan je een verbouwing of totaalrenovatie? Of kijk je uit naar de bouw van je nieuwe woonst? Dan zie je waarschijnlijk het bos door de bomen niet meer. Begrijpelijk, want naast warmtepompen zijn er nog heel wat mogelijkheden op vlak van energievoorziening en -efficiëntie.

Wij staan je graag met raad en daad bij. Onze professionals verlenen persoonlijk advies over jouw mogelijkheden, en garanderen een complete installatie en service.

Neem contact op

HAAL DUURZAME ENERGIE IN HUIS!

Vraag een offerte aan via onze website en geniet binnen de kortste keren van een lagere energiefactuur!