Welk ventilatiesysteem is het beste?

Vanneste technieken

Bij de bouw of renovatie van een woning worden steeds hogere eisen gesteld op vlak van ecologie. Een positieve evolutie. Dankzij een doorgedreven isolatie besparen we heel wat kostbare energie. Wat hiermee echter gepaard gaat, is de extra aandacht die we moeten besteden aan een goede ventilatie. Alleen zo kunnen we oververhitting en vochtproblemen tegengaan en bekomen we een gezond binnenklimaat. Er is heel wat keuze op de markt. Ontdek welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor jouw woning.

Waarom een ventilatiesysteem ?

Indien we willen voldoen aan de energie-eisen van morgen, kan een woning nooit te veel geïsoleerd zijn.  Wat wel kan gebeuren, is dat ze slecht verlucht wordt. Dat laatste veroorzaakt een aantal onaangename situaties, zoals oververhitting, condensatievorming en slechte kwaliteit van de binnenlucht. Gelukkig zijn er verschillende types ventilatiesystemen op de markt die dit kunnen tegengaan.

Dankzij een modern ventilatiesysteem wordt de luchtkwaliteit in huis op een gecontroleerde manier geregeld. Zo’n systeem zal verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht naar buiten duwen. Slimme ventilatiesystemen werken zelfs met sensoren die de luchtkwaliteit kunnen meten. Een hoogwaardig ventilatiesysteem op maat van je woning is dus zowel energiezuinig als comfortabel.

Welk ventilatiesystemen kiezen ?

Er is ventilatie passend voor ieders behoefte of woonsituatie. De meeste voorkomende ventilatiesystemen voor renovatie of nieuwbouw zijn systemen C en D. We zetten hier de voor- en nadelen voor jou op een rijtje.

Ventilatiesysteem C

Vooreerst kan gewerkt worden met een eenvoudig ventilatiesysteem C, waarbij de buitenlucht aangevoerd wordt via roosters in de ramen van droge ruimtes in huis. De ‘gebruikte’ binnenlucht wordt op haar beurt naar buiten gevoerd via de natte ruimtes zoals keuken, badkamer en toilet. Het vraaggestuurde ventilatiesysteem C+ is uitgerust met intelligente sensoren. Die meten de binnenluchtkwaliteit en treden pas in werking wanneer nodig.  Het voordeel van een systeem C, is dat dit overal eenvoudig en relatief snel te plaatsen is. Een systeem C is lange tijd de goedkopere oplossing geweest. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan verbonden. Via de ventilatieroosters komt ongefilterde lucht de woning binnen. Ook de temperatuur van de inkomende lucht heb je niet onder controle, waardoor het verbruik wat hoger ligt.

Ventilatiesysteem D

Een ventilatiesysteem D gaat een stapje verder op vlak van efficiëntie en gebruiksgemak. Eerder dan de lucht op natuurlijke wijze aan te voeren, wordt deze mechanisch naar binnen gezogen en gefilterd. Dit type ventilatie is een volledig geautomatiseerd systeem dat er bovendien voor zorgt dat de warmte van de afvoerlucht gerecupereerd wordt. Een ventilatiesysteem D wordt daarom ook wel eens balansventilatie genoemd. Het systeem is dus niet alleen zuinig in verbruik, maar zal ook een fikse besparing op stookkosten met zich meebrengen.

Tegenover de duurdere aankoopprijs, staat dus het feit dat een ventilatie D erg energie-efficiënt is. Daarnaast zorgt een systeem D ook voor veel meer comfort in huis. Aangevoerde lucht wordt gefilterd en de temperatuur wordt gecontroleerd. Er komt geen koude of warme lucht binnen via ventilatieroosters. Zo heerst er binnen de volledige woning steeds een aangenaam klimaat.

HAAL DUURZAME ENERGIE IN HUIS!

Productkennis, kwaliteit en service zijn onze troeven, klantentevredenheid onze missie !

Welk ventilatiesysteem is best?

Welk ventilatiesysteem is nu het beste ? Dat hangt in feite volledig van de situatie af. Wij geven meestal de voorkeur aan een ventilatiesysteem D, waardoor je ineens in orde bent met de strengste EPB-eisen. Een gezond binnenklimaat met warmteterugwinning en steeds gefilterde lucht : aan een systeem D zijn een pak voordelen verbonden. Naast gebruiksgemak, bezorgt het je bovenal het gezondste binnenklimaat. Bij een moderne, goed geïsoleerde woning is dit veruit de beste keuze.

Gerelateerd nieuws

Wat kan ik besparen met een warmtepomp?

Energie sparen voor onze planeet, daar wordt iedereen beter van. Maar wat met onze portemonnee ? Ontdek hier wat je kan besparen met een warmtepomp in huis.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2022?

Zijn zonnepanelen nog rendabel? Ook in 2022 hebben ze heel wat voordelen: ze zijn ongevoelig aan prijsstijgingen op de elektriciteitsmarkt en onderhoudsarm.