Zomeractie: Reserveer nu reeds de installatie van jouw airco én wees de hitte voor!

Hoe rendabel zijn zonnepanelen in 2022?

Je kon er het afgelopen jaar niet omheen: de subsidies voor zonnepanelen verminderen steeds. Sinds de terugdraaiende teller werd afgeschaft, kwam een golf van kritiek en begon men zelfs te twijfelen aan de voordelen van zonnepanelen. Nochtans zijn er tal van redenen om in 2022 voor zonnepanelen te kiezen. Ze zijn rendabel, ongevoelig aan prijsstijgingen op de elektriciteitsmarkt en onderhoudsarm. Bovendien draag je op die manier je steentje bij voor een schonere toekomst. Meer weten? Lees vooral verder!

Waarom zonnepanelen?

Laat ons alvast focussen op het goede nieuws. De reden dat zonnepanelen vroeger zo zwaar gesubsidieerd werden, is omdat ze erg duur in aankoop waren. Begin jaren 2000 was de investering zo groot, dat ze voor de meeste mensen bijna onbetaalbaar waren en een duwtje in de rug echt nodig was. Dat is nu echter niet langer het geval : de prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald. De aankoop is nog maar een fractie van de prijs van 15 jaar geleden.

Vraag je je af waarom we door de overheid zo worden aangemoedigd ? Wel, om klimaatverandering tegen te gaan en de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen te halen, dienen we zo veel mogelijk over te schakelen op groene energie. De beste manier om dat te doen, is die zelf te produceren. En dat kan het makkelijkst met zonnepanelen !

 

 

Wat met subsidies?

De subsidies voor zonnepanelen zijn misschien wel verminderd, maar ze zijn niet verdwenen ! Wie aangesloten is op het distributienet van Fluvius, komt in aanmerking voor een eenmalige premie voor het plaatsen van zonnepanelen. De overheid komt tot 40% tussen in de kost van je investering.   Voorwaarde is dat de panelen geplaatst worden door een erkend installateur, zoals Vanneste. Wil je de geproduceerde energie van overdag opslaan in een thuisbatterij? Dan bespaar je niet alleen extra op je energiefactuur. Je krijgt er ook een cadeautje bovenop, want ook hiervoor kan je een premie verkrijgen.

Naast deze premies is er als bijkomend voordeel het verlaagde BTW-tarief voor het plaatsen van zonnepanelen. Sinds 2022 koop je ze namelijk aan met een BTW-tarief van 6%, ook bij woningen jonger dan tien jaar. Wil je voor de aankoop van je zonnepanelen een lening aangaan, dan kan dat in de vorm van een groene lening met voordelige rentevoet. Er zijn dus nog heel wat steunmaatregelen die je helpen met je groene voornemens.

HAAL DUURZAME ENERGIE IN HUIS!

Productkennis, kwaliteit en service zijn onze troeven, klantentevredenheid onze missie !

Hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Is het in 2022 nog rendabel om voor zonnepanelen te kiezen? Ons antwoord is volmondig: ja! Met de stijgende energieprijzen en schaarste van grond- en brandstoffen, is het zeker de moeite waard om te kiezen voor hernieuwbare energie.  Zonnepanelen zijn al geruimte tijd de eenvoudigste en voordeligste manier om zelf groene stroom te produceren.

Het rendement van zonnepanelen hangt uiteraard af van verschillende factoren: de ligging, het seizoen, het soort panelen …  Gewoonlijk ligt het rendement gemiddeld rond de 11-15%. Het is een fabeltje dat zonnepanelen enkel in de zomer opbrengen, want zelf op bewolkte dagen is er een (zij het iets lagere) opbrengst.

Zonnepanelen zijn dus een interessante investering op ecologisch én economisch vlak. Dankzij de betaalbare aankoopprijzen, premies en het uitstekende rendement, ligt de terugverdientijd van zonnepanelen erg laag: zo’n 8 jaar. Vanaf dan teken je in feite voor zuivere winst op vlak van energie. Van zodra je investeert in zonnepanelen, ben je niet afhankelijk van stijgende brandstof- en elektriciteitsprijzen.  Bovendien zijn zonnepanelen onderhoudsarm: een jaarlijks onderhoud of schoonmaken zijn in principe niet nodig.

Twijfel je nog of zit je nog met vragen? Neem hier contact op.

Gerelateerd nieuws

Wat kan ik besparen met een warmtepomp?

Energie sparen voor onze planeet, daar wordt iedereen beter van. Maar wat met onze portemonnee ? Ontdek hier wat je kan besparen met een warmtepomp in huis.

Welk ventilatiesysteem is best?

Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Maar welk ventilatiesysteem is nu best ? We zetten de voordelen van de ventilatiesystemen C en D voor jou op een rijtje.